Gebruiker
Een topselectie van gemengde beleggingsfondsen placeholder Premium
  • mei 31, 2016
  • Jeroen Vandamme

Gemengde fondsen: Booming business voor de banken. Vaak wisselend succes voor de belegger.

Gemengde beleggingsfondsen zijn extreem populair geworden. Vooral na de aandelencrash van 2008 zijn steeds meer beleggers gevallen voor de charmes van gemengde fondsen.

Deze fondsen kunnen met een grote flexibiliteit in alle activaklassen beleggen. Ze hoeven niet altijd 100% enkel in aandelen te investeren of uitsluitend in obligaties. Volgens de marktomstandigheden kan de fondsbeheerder kiezen of hij meer of minder in aandelen, obligaties, cash of andere activaklassen belegt. Zo kunnen deze gemengde fondsen de nadelige effecten van een aandelen- of obligatiecrash ontwijken. Dat kùnnen ze, maar of het effectief gebeurt is uiteraard geen zekerheid.

Er bestaan intussen honderden gemengde beleggingsfondsen. Welke bieden de beste keuze?

Elke vermogensbeheerder en elke bank heeft nu minstens één of meerdere gemengde fondsen in het aanbod. Na het succes van gemengde fondsen zoals het Carmignac Patrimoine fonds, dat tijdens de financiële crisis van 2008 géén verlies boekte, heeft elke bank dit recept proberen namaken.

Elke grootbank heeft nu ook verschillende huisfondsen die gemengde fondsen zijn. En heel veel beleggers krijgen het advies om in dakfondsen van gemengde fondsen te beleggen. Het is booming business voor de banken. Maar vaak met zéér wisselend succes voor de belegger.

Als fondsenanalist ben ik anderhalf jaar geleden uit de bankensector gestapt omdat je in de sector van hogerhand steeds meer gedwongen werd om de slechte, minst kwalitatieve huisfondsen van de eigen bank te adviseren boven de beste gemengde beleggingsfondsen.

Er kwam geen objectiviteit meer aan te pas. Enkel de rendabiliteit van de bank telde. De banken verdienen gewoon een pak meer aan de huisfondsen. De grootbanken hebben dan ook niets geleerd na de crisis van 2008.

Dat banken nu het belang van de cliënt zouden vooropstellen zijn slechts holle woorden in hun marketingcampagnes.

Daarom werd FondsenAnalyse opgestart. Een eigen professionele selectie van beleggingsfondsen die bovendien objectief én volledig onafhankelijk is.

Dat werpt zijn vruchten af.

De kernselectie in FondsenAnalyse bevat verschillende gemengde fondsen. En hoewel 2016 tot nu toe geen gemakkelijk jaar was voor gemengde beleggingsfondsen en fondsen in het algemeen, hebben de geselecteerde gemengde fondsen het er goed van af gebracht.

Prestaties van gemengde fondsen in 2016 (op datum van 31 mei 2016).

Hieronder ziet u een lange lijst van gemengde fondsen en hun resultaten sinds begin dit jaar.

Het overgrote deel van de gemengde fondsen noteert in het rood met negatieve rendementen. 


201605 Beste gemengde fondsen


De fondsen die in de tabel in groen zijn omlijnd werden geselecteerd in FondsenAnalyse (Namen van deze fondsen werden wazig gemaakt en zijn beschikbaar voor abonnees van FondsenAnalyse).

Het is nu duidelijk dat de in groen omcirkelde selectie van FondsenAnalyse zijn meerwaarde bewijst. De geselecteerde fondsen blijven zeer goed presteren in moeilijke marktomstandigheden. Verschillende fondsen bieden mooie rendementen waar spaarders enkel van kunnen dromen.

De fondsen die in de tabel in rood zijn omlijnd, zijn fondsen waarover nadrukkelijk een negatief advies werd gegeven in FondsenAnalyse. Ook dat is belangrijk: bepalen welke fondsen te mijden zijn!

Het verschil tussen deze slecht presterende gemengde fondsen en de best presterende gemengde fondsen kan niet duidelijker zijn. De verschillen lopen op tot soms 10% of meer. 

Voor een beleggingsportefeuille zal een professionele én onafhankelijke fondsenselectie dus ongetwijfeld een héél groot verschil maken voor uw rendementen.

Wat is FondsenAnalyse?

FondsenAnalyse is een uniek magazine over beleggingsfondsen.

FondsenAnalyse is het enige 100% onafhankelijke fondsenmagazine in de Benelux. Er zijn géén inkomsten van productverkoop of advertenties zodat onze analyses onafhankelijk en eerlijk blijven. In begrijpbare taal, geen jargon, wordt uitgelegd waarin de beste fondsen beleggen.

FondsenAnalyse maakt onder andere het verschil met deze topselectie in gemengde fondsen.

Een proefabonnement kunt u GRATIS aanvragen via onze contactpagina en bekijk hier de verschillende abonnementenformules.

Hieronder volgt nog een duidelijke weergave voor abonnees van de gemengde fondsen in FondsenAnalyse.


Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden