Gebruiker
Happy New Year ! placeholder Premium
  • jan. 02, 2019
  • Jeroen Vandamme

Happy is hoe we terug blikken op 2018. Als je er 11,8 % op vooruit gaat, terwijl de Bel-20 er 18,5 % op achteruit boert, dan is dat niet enkel 30 % in de kering. Het betekent eveneens dat de Bel-20 in 2019 met 37 % moet stijgen om te staan waar de AnalysePortefeuille stond op oudejaarsavond.

Alles is mogelijk maar zelf zijn we ook niet van plan stil te staan. Geen loze beloften. Het palmarès van 18 jaar consistent superieure rendementen spreekt voor zich.

De Bel-20 steeg niet met 1.494 % sinds het jaar 2000 zoals de AnalysePortefeuille. De Bel-20 zakte met 3,6 %. En dat over 18 jaar ! Dat zet index beleggen en passief beleggen in het juiste perspectief. Dat is niet wat je overal leest.

'Pensioenfondsen allemaal in het rood' lezen we. En ze hebben jaar in jaar uit een + 7 % nodig om aan hun verplichtingen te voldoen. Zoals altijd staan alle neuzen hier in dezelfde richting. Groupthink. We wensen hen veel succes. Ze zullen het nodig hebben.

2019 wordt lastig. We houden van lastig. We boeken onze grootste sucessen in lastige periodes. Omdat we er niet enkel over praten of schrijven maar er ook naar handelenWe just do it ! En dat kan lastig zijn. Dat weten we uit jarenlange ondervinding. Misschien tijd om eens Analyse 1.724 te herlezen. In tempero non suspecto geschreven.

Onheilspellend voor wat staat te gebeuren is de collaps gisterenavond van alle grote wereldmunten tegenover de Japanse Yen. Dit is niet OK. En dat hebben we in de vorige Analyse (nr 1.731) al aangegeven dat zoiets stond te gebeuren.

Japanners zijn met stip de grootste spaarders in de wereld. Hun spaarmiddelen zijn dermate groot dat hun eigen thuismarkt te klein is om alles te accomoderen. Niet enkel te klein maar de rendementen zijn ook te mager. Het Japanse geld wordt als een vlieg aangetrokken door de lamp. Waar die ook brandt. En die lamp brandde het felst in Wall Street. In Tech. Gisterenavond kelderde de koers van Apple na beurs met 8 %. De zenuwen van de Jappen begeven het. Het wordt hen teveel.

Apple is een icoon. Het bereikte als eerste de mijlpaal van 1.000.000.000.000 dollar. Op Facebook na was Apple een van de eerste om van zijn voetstuk te vallen. De 8 % van gisterenavond was er 8 teveel. Het staat al bijna 40 % onder zijn vrij recente top. En Apple is geen uitzondering. De FAANG- aandelen staan allemaal onder druk. Het laatste stuk van de beurshausse was niet enkel geconcentreerd in New York, ze was bovendien bijkomend geconcentreerd in enkele zeer grote aandelen die alle aandacht en geld naar zich toe trokken. En om het allemaal nog wat luister (sic) bij te zetten kochten die mega ondernemingen onophoudelijk eigen aandelen in aan topkoersen. Hiermee lichte fuel gietend op de hausse. Wat zou er uitgerekend dan nog fout kunnen gaan ?

 

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden