Een tsunami van reacties, tweets en opiniestukken van De Verbaasden. Zij die het alweer voor onmogelijk hielden. Zij die een Amerikaanse miljardair maandenlang hebben bespot en zwart gemaakt en de corruptie en de venijnigheid van de Clinton-clan in de doofpot probeerden te steken.
Eén grote poppenkast, dat waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen. And the show must go on. Het is nog maar begonnen. Wereldleiders uit alle regio's zullen nu Trump zijn hielen likken en zijn no-nonsense stijl en soms vuilgebekte praat moeten aanhoren.
Een corrupte carrièrepolitica is verslagen door iemand die zijn ganse leven heeft gewerkt. Logisch dat politici uit de politiek correcte wereld verbaasd en geschokt reageren. Zij zijn de volgende in de rij die zullen sneuvelen.
De trend is gezet met Brexit en Trump. De westerse wereld wil het oude establishment niet meer. Volgend jaar verkiezingen in Frankrijk en Duitsland. Hollande en Merkel doen al een tijdje in hun broek. Wat hadden ze gedacht? Dat kiezers na 8 jaar economische crisis en 15 jaar mediageniek terrorisme méér van hetzelfde willen?
De uitslag van deze Amerikaanse presidentsverkiezingen zal slechts één van vele verrassende gebeurtenissen worden in een overgangsfase naar een nieuw tijdperk dat het oude establishment compleet zal onderuit halen.
Dé grote winnaar blijven voorlopig de media. Scenario-schrijvers kunnen het verhaal niet zo gek bedenken. De reality-ster die met de realiteit de fictie vér overstijgt.
Maar het blijft opletten om teveel te focussen op het nieuws van de mainstream-media die overduidelijk de kant van de corruptie hebben gekozen.
Als belegger moet je de ruis van die media proberen te negeren, hoe moeilijk het ook is.
Intussen weet iedereen dat de aandelenbeurzen crashten bij de bekendmaking van de resultaten. De goudprijs ging vlot 50$ hoger.
En binnen 24 uur draaiden de markten compleet. De aandelenbeurzen herstelden meteen na de eerste verzoenende overwinningsspeech. Zo zie je dat financiële markten vaak het geheugen van een goudvis hebben. Efficiëntie en visie op lange termijn is vaak nul.
Financiële markten hebben de neiging om altijd te focussen op een paar actuele gebeurtenissen en op een paar sectoren. Vele andere belangrijke feiten en beleggingssectoren worden dan genegeerd. Het is daar waar je als belegger waarde kan vinden.
Ik ga het even niet hebben over de edelmetaalsector maar over een andere beleggingssector die ook na de verkiezingsoverwinning van Trump helemaal genegeerd wordt terwijl de prijs explodeert.
Niemand kijkt naar de koperprijs!
Koperprijsexplosie na uitzonderlijk lange neerwaartse trend.
Eén van de beleggingssectoren die al ruime genegeerd wordt is de kopersector. De grondstof die het belangrijkste industriële metaal is ter wereld.
In een recente presentatie had ik het over de come-back van de goud, maar ook een terugkeer van de algemene grondstoffenhausse. Er is een nieuwe grondstoffenhausse begonnen en of Clinton nu president was geworden dat ging niets aan de zaak hebben veranderd. Deze trend is veel groter en kan niet door politici worden tegengehouden. Het is gewoon tijd voor een nieuwe opwaartse cyclus van grondstoffenprijzen en uiteraard ook de terugkeer van inflatie, terug van nooit helemaal weggeweest.
Tijdens de grondstoffenpresentatie stelde ik dat de kopermarkt ten onrechte compleet werd genegeerd. Niemand kijkt nog met interesse naar koper, nochtans de belangrijkste industriële grondstof ter wereld.
Een koersdaling van ruim 5 jaar verklaart natuurlijk waarom de interesse in deze grondstof verdween. De recente 5-jarige koersdaling was zelfs de langste koperprijsdaling sinds 1872!
Als je dan ook nog eens weet dat de koperprijs in het verleden na neerwaartse trends loodrecht kon herstellen, dan besef je dat dit vroeg of laat een beleggingsopportuniteit is.
In tegenstelling tot andere grondstoffen ging de koperprijs tot oktober niet veel hoger in prijs. Maar sinds midden oktober is er iets opmerkelijks aan het gebeuren. De koperprijs is sindsdien met 15% gestegen. Gisteren, na de bekendmaking van de Amerikaanse verkiezingsresultaten, steeg de koperprijs 3,3%. En de winsten werden vastgehouden, in tegenstelling tot bij de goudprijs.
Dit lijkt meteen het einde van de neerwaartse trend en het begin van een nieuwe opwaartse trend in koper die veel beleggers zal verbazen.
Deze koperprijsstijging gebeurt in een algemene nieuwe opwaartse cyclus voor grondstoffen nadat de koperprijs veruit één van de zwaarste getroffen grondstoffen was in de berenmarkt.
Conclusie
Terwijl de media focussen op de Amerikaanse poppenkast zijn sommige beleggingssector ronduit interessant. Zowel met de FondsenPortefeuille als de AnalysePortefeuille spelen we hierop in. Beiden hebben een uitgesproken overweging in de edelmetaalsector, maar ook andere beleggingssectoren én de brede grondstoffensector komen aan bod.
De AnalysePortefeuille belegt in een bedrijf dat recentelijk de grootste koperondekking OOIT deed op het Afrikaanse continent!
Daarnaast belegt de AnalysePortefeuille ook in een Latijns-Amerikaans conglomeraat dat één van de grootste Latijns-Amerikaanse kopermijnen uitbaat.
Het zal geen verrassing zijn dat ook voor FondsenAnalyse een beleggingspositie in koper wordt onderzocht.
P.S.: Een belangrijke praktische opmerking voor enkele Nederlandse abonnees! Wegens de soms ondoorgrondelijke wegen van de elektronische post (ook wel gekend als e-mail) komen de e-mails van onze server niet aan bij lezers met een e-mailadres van KPN MAIL.NL
Wij ontvangen wél e-mails van deze adressen, maar elke e-mail die we terugsturen wordt niet bezorgd.
Kunnen de heren Leenstra en Verberne ons aub per e-mail hun telefoonnummer doorsturen, zodat we hen telefonisch kunnen antwoorden en begeleiden? Elke reactie die we eerder per mail stuurden komt niet terecht. Waarvoor dank en onze excuses voor het ongemak!
Gerelateerde nieuwsberichten
Heeft u een vraag?
Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.
Contact