Gebruiker
So goes Deutsche Bank, so goes Europe placeholder
  • dec. 02, 2018
  • Jeroen Vandamme

Deutsche Bank (8,3 €) heeft misschien wel geen belangrijke weging meer in de Duitse DAX-index, maar er is nog altijd de psychologische impact van dit afbrokkelend instituut.

Eens de grote bezieler van de Duitse industrie met grote, heel grote aandelenbelangen in Daimler Benz, Allianz Versicherung, Münchener Rück, Kauwof en Karstadt die ze allemaal moest auouwen en uiteindelijk volledig verkopen in de loop van de jaren tachtig, en waar zijn we nu? Bijna aan zero.

Deutsche tekende bijna spreekwoordelijk zijn eigen doodvonnis toen het Bankers Trust kocht nu bijna 20 jaar geleden. Het zag alleen de ironie niet van de ‘naam’ die het kocht. Het prijskaartje van 10 miljard dollar was maar een peulschil van wat er uiteindelijk aan aandeelhouderswaarde zou verdwijnen.

Maar het was tegelijk het entreekaartje voor Het Grote Financiële Casino wat het Duitse financiële instituut uiteindelijk de das zou omdoen.

Een Duitser die een Amerikaan koopt en denkt dat hij de zaak van zijn leven doet ?

Zoals Bayer met Monsanto ? Dacht Bayer soms dat RoundUp een goudmijn was ? Het wordt toxisch voor Bayer. Ook al door de financiering. Cash en schulden. Geen Bayer aandelen voor ons, dank u.

De raid in verband met de Panama Papers in de hoofdkantoren van Deutsche Bank wordt misschien de symbolische druppel, misschien ook niet, maar ik hou uiteindelijk rekening met een total loss voor de aandeelhouder.

Deutsche is een dermate systemische bank dat de Duitse Overheid niet anders kan dan in het vuur springen, maar hoe het zit met die giga derviatenposities, dat is iets van het genre Fukushima en daar praten ze in Japan liefst ook niet meer over.

De modus operandi in verband met systemische banken is gekend. Bij een omvallende bank geldt de depositogarantie van 100.000 euro.

Zijdelings gerelateerd met DB maar niet uitsluitend zijn de zogenaamde COCO leningen. Leningen uitgegeven door een bank aan een hogere rente maar die verplicht kunnen omgezet worden in aandelen mochten kapitaalratio’s beneden een drempel zakken. Ook die gaan in het ergste scenario in rook op. Heel veel beleggingsfondsen hebben die Coco-leningen de voorbije jaren opgekocht.

Veel significanter omwille van de grootte-orde is de enorme massa aan schulden die intussen migreren - noem het maar omlaag tuimelen - naar het BBB segment. Dat is de allerlaagste categorie ‘investment grade’ waarin pensioenfondsen nog mogen beleggen.

Dat BBB segment is intussen gigantisch geworden en de druk op rating agentschappen om die niet te verlagen tot ‘junk’ is enorm. Heel wat van dat BBB papier is in essentie rommel. Het is alleen nog niet zo afgestempeld.

 

De voorbije jaren waren we onophoudelijk negatief in onze analyses over Deutsche Bank. Hierboven las u nog eens onze visie uit de meest recente Analyse editie.

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden