Prijzen we ons even gelukkig dat we in Rhodium stapten ? Eerst bedoeld als asymmetrische belegging. Een klein beetje volstaat om ver te springen. Naar intussen gekende gewoonte gingen we meer doortastend te werk. Als een klein beetje goed genoeg was, waarom er dan niet gelijk voor gaan ? Reeds begin dit jaar was er dat gevoel dat die kleine, minder bekende uit de rij van de edele metalen ging weg springen. Als het zo door gaat zal die ene belegging een flink deel van de jaarperformance van de AnalysePortefeuille voor zich alleen kunnen opeisen.
Waarom speelt Rhodium de pannen van het dak terwijl de andere edelmetalen er lamlendig bij liggen ? Misschien iets te hard gesteld voor Palladium maar al bij al verbleekt die prestatie vergeleken met wat het rhodium de jongste tijd kan tonen.
Een goede belegging wordt gemaakt èn in de reële wereld èn in de hoofden van beleggers. Als die twee 'n sync zijn kan er iets moois van komen. Gebeurt het enkel in de reële wereld en moeten beleggers er om een of andere reden niet van weten dan krijgt de belegging geen tractie op de beurs. Speelt het zich enkel af in de hoofden van de beleggers dan kan het redelijk gevaarlijk worden.
Zonder twijfel is er steun van de fundamentals. Rh wordt gebruikt in autokatalysatoren. De glijdende shift van diesel naar benzine en hybride zorgt ervoor dat Rh van twee walletjes kan blijven eten want bij drieweg katalysatoren is het altijd van de partij. Het wordt in zo goed als alle toepassingen in dergelijke kleine hoeveelheden gebruikt dat de prijs nauwelijks vraagvernietigend werkt. Het is een excellente katalysator. Omwille van zijn zeer hoog smeltpunt en zijn inertie bij zeer hoge temperaturen en in uiterst corrosieve omstandigheden heeft het tal van toepassingen in lucht en ruimtevaart. Budgetten in die sectoren zijn meestal van die orde van grootte dat men niet zit te malen over de hoge prijs van een klein maar belangrijk element. Betrouwbaarheid en beschikbaarheid gaan in alles voor.
De aankoopmanagers maken zich dus meer zorgen over de beschikbaarheid dan over de prijs.
En hier komen de hoofden van beleggers in beeld. Als zij de prijs van het rhodium helpen opjagen dan beginnen de aankoopmanagers zich zorgen te maken over de beschikbaarheid. Dat stelt de positieve feed back loop in werking. Aankoopmanagers versnellen hun aankopen wat de prijs verder doet oplopen wat op zijn beurt weer beleggers aan trekt. Je weet toch al langer dat beleggers enkel een belegging kopen die stijgt en nog het liefst van al een die stijgt sinds jaar en dag. De positieve feed back loop kan je visueel voor stellen als de kat die rond een tafel loopt achter zijn eigen staart.
Een reden die je vooral niet mag onderschatten en waarom beleggers zich ons inziens aan rhodium beginnen te interesseren is het feit dat er steeds meer zijn die de manipulatie van goud en zilver spuugzat zijn. Dat het ten allen tijde en enkel omlaag wordt gemanipuleerd is te kort door de bocht. Er komt wel weer een tijd dat het ook in de andere richting zal worden gemanipuleerd. Manipulatie werkt het best in een richtingloze markt of met de trend mee. Maar dat er flagrant geintervenieerd wordt en gemanipuleerd daarover treden we zelfs niet in discussie. De steeds terug kerende dumps op momenten dat de markt dun is verraden het echte motief van de verkoper. Niet de beste prijs bekomen, maar de bodem er proberen uit te slaan.
Dat afblokken en neerslaan van prijsstijgingen gebeurt op de termijnmarkten. De papieren markten. In rhodium is er geen termijnmarkt. Geen opties ook waar je rond expiratie van die spelletjes ziet gebeuren. Dat maakt Rh in de huidige omstandigheden extra aantrekkelijk.
Gerelateerde nieuwsberichten
Heeft u een vraag?
Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.
Contact