Gebruiker
Analyse nr. 1830: Winstmarges bij goudmijnen onder druk placeholder Premium
  • okt. 20, 2022
  • Jeroen Vandamme

Analyse nr. 1830: Winstmarges bij goudmijnen onder druk

De aanhoudende daling van de goudprijs gaat richting de dieptepunten van juli en september en dreigt te versnellen. Ook de evolutie bij de zilverprijs is niet goed.

In combinatie met operationele problemen en kosteninflatie is dit sommige goudaandelen zuur aan het opbreken. Na een aanzienlijk verlies op een belangrijke aandelenpositie, worden enkele andere posities afgebouwd of geheel verkocht.

De huidige daling in de goudprijs doet terugdenken aan de uiteindelijk irrationele daling van de olieprijs begin 2020. Olie-aandelen kelderden toen dieper dan ooit en hebben met het bankroet geflirt. (Twee jaar later willen politici wel meeprofiteren van de overwinsten. Waar waren ze toen de verliezen zich opstapelden?).

Feit is, de markt kan lang irrationeel zijn, ook in edelmetalen. De kunst is om het geduld niet geheel te verliezen maar ook om langer solvabel te blijven dan de markt irrationeel kan zijn. In dit opzicht moeten nu helaas enkele posities afgebouwd worden, om de impact van potentiële grotere koersdalingen te dempen.


vriendelijke groeten,

Jeroen VandammeDe goudprijs in USD blijft sinds april in een sterk dalend trendkanaal met lagere toppen en lagere bodems, hoewel de laatste diepere bodem nog gezet moet worden. Bron grafieken: stockcharts.com

Een andere belangrijke evolutie in de financiële markten. De Japanse yen heeft dit jaar al 20% van zijn waarde verloren tegenover de US Dollar. Dit zet de yen Carry traders aan het werk, die lenen in goedkope yen om elders te investeren. De vlucht uit de yen geeft zo een boost aan de Amerikaanse dollar. En die stijgende dollar zet de laatste maanden dan weer de goudprijs onder druk.

Op de grafiek zie je hoe dalingen in de yen de laatste zes maanden gevolgd worden door koersdalingen in de goudprijs. Sinds begin oktober daalde de yen terug naar nieuwe dieptepunten terwijl de goudprijs voorlopig nog het bodemniveau van eind september test. Relatieve sterkte van goud of voorbode van een nog diepere koersdaling voor goud ?

Heeft u een vraag?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren of neem een kijkje in onze Veelgestelde vragen.

Contact
aanmelden